Etusivu ~

Kelloseppä

Kelloseppä

Kellon korjaus sekä huolto vaatii vankkaa ammattitaitoa. Liikkeessämme työskentelevät kellosepät ovat kaikki koulutettuja ja omaavat vuosien kokemuksen. Haluamme pitää laatua yllä ja pyrimme kellojen korjauksessa mahdollisimman laadukkaaseen lopputulokseen. Näin ollen  kellon käyttöikä pitenee. Olemme erikoistuneet seinäkellojen huoltoon jo vuosikymmenien ajan. Korjaamme mielellämme myös ranne-, tasku- ja lattiakellot .

Seinäkellon korjaus

Seinäkellon huolto koostuu monista vaiheista. Aluksi kellosta annetaan asiakkaalle alustava korjausarvio. Jos kellosta löytyy purkamisvaiheessa jotain suurempaa vikaa, siitä ilmoitetaan asiakkaalle. Seuraavaksi kello puretaan pesua varten. Pesun jälkeen tarkistetaan kaikki hiontaa tarvitsevat tapit ja kiillotetaan ne. Tämän jälkeen seinäkellon koneiston pohjat laakeroidaan ja tarkistetaan ratasvälitykset. Kellon käyntiratas tarkistetaan ja kiilloitetaan ankkurin käyntipinnat tai kynnet, käynnin mallista riippuen. Sitten tarkistetaan ripustusjousi sekä kaikki tarvittavat vivut, myös lyöntivasaroiden kunto varmistetaan. Loppupesun jälkeen vaihdetaan uudet jouset kunnostettuihin jousikoteloihin, jotka öljytään. Kasaus ja asetukset suoritetaan tämän jälkeen. Lopuksi kello öljytään kelloille tarkoitetuilla öljyillä,  jokainen kohta erikseen. Kellot koekäytetään huollon jälkeen. Tämä vie aikaa,  jotta mahdollliset ongelmat tulisi esille jo kellosepän luona. Kellon kotelo puhdistetaan ja käsitellään puunhoitoöljyllä, myös lasit pestään. Kun kello käy aikaa ja toimii miten pitää, se pääsee takaisin kotiin.

Seinä- ja kaappikellojen nouto- ja asennuspalvelu on myös käytössänne, kysy lisää!  Myös kellojen säilytys onnistuu esimerkiksi remontin ajaksi, jolloin huollon aika on sovitusti pidempi. Kaikki tiloissamme säilytetyt kellot ovat vakuutettuja.

Taskukellon korjaus

Taskukellot otetaan vastaan ja annetaan alustava hinta-arvio. Kelloseppä avaa kellon ja tarkistaa mahdolliset vaurioituneet osat. Taskukelloissa on monia eri kaliipereja ja merkkejä, näin ollen osien saatavuus ja varaosien hinnat vaihtelevat suuresti. Asiakkaalle ilmoitetaan, jos hinta-arvio on muuttunut. Varsinaisen huollon vaiheet seuraavat:Taskukello puretaan osiin ja esipestään. Rattaiden tapit tarkistetaan ja kiilloitetaan. Ruosteet ja hapettumat poistetaan ellei uusia osia saa tilalle. Vetojousi mitotetaan ja vaihdetaan uuteen. Laakerikivet tarkistetaan ettei ole halkeamia tai pikeentynyttä likaa. Kivet vaihdetaan tai puhdistetaan. Kaikkien tarvittavien korjauksien jälkeen kello loppupestään, myös kuoret pestään ja kiillotetaan. Taskukellon lasi pyritään säilyttämään alkuperäisenä ellei siinä ole halkeamia. Taskukelloissa on usein käytetty myös pleksiä, mikä vaihdetaan lähes aina. Kasaus ja öljyäminen. Kun taskukello on kasattu tarkistetaan käyntiasennot kolmessa eri asennossa tarkistuskoneessa, käynti keskiöidään ja rukataan mahdollisimman hyväksi. Tarkistuskoneen nauhojen jälkeen taskukello siirtyy koekäyttöön, jossa varmistetaan miten kello käy aikaa. Kun kello on todettu toimivaksi, on se valmis palautettavaksi omistajalle.

Rannekellon korjaus

Mekaanisissa rannekelloissa toimitaan lähes samaan tapaan kuin taskukelloissa. Rannekellojen yleistyttyä 1930-luvun jälkeen, ovat niiden tuotantomäärät olleet suurempia kuin taskukelloilla. Näin ollen rannekelloihin löytyy hieman paremmin varaosia kuin taskukelloihin.  Jos tarvittavaa osaa ei kuitenkaan löydy niin vanha osa pyritään korjaamaan. Rannekelloissa tarkistetaan kaikki käyttöasennot ja koekäyttö suoritetaan keinoranteessa. Keinoranne jäljittelee ihmisranteen liikettä, jolloin saadaan paremmin esiin käyntitarkkuus. Loppuen lopuksi asiakas joutuu kuitenkin itse testaamaan kellon ranteessaan  ja rukkausta voidaan vielä säätää lisää. Rannekelloon tehdään lisäksi kuorienkunnostus, tiivisteiden vaihto, mahdollisen metallirannekkeen kunnostus tai nahkarannekkeen vaihto. Uuden rannekkeen asiakas voi valita laajasta valikoimastamme jo ennen huoltoa, näin kello on valmiina noutotilanteessa.

Kvartsi eli paristokäyttöisessä kellossa huolto on hitusen yksinkertaisempi. Usein kokoluokka on vain pieniempi. Kello puretaan ja pestään. Tarkistetaan kaikki rattaiden ja laakerikivien kunto. Mikroskooppi on tässä työssä hyvä apuväline. Koneistosta tarkistetaan myös eri arvoja mittaamalla, missä kunnossa eri komponentit ovat piirilevyssä . Koekäyttö jää vähemmälle koska kvartsikelloissa ei esiinny asentoeroja.  Hyväksyttyjen testitulosten jäkeen kello on valmis.

Vesitiiviistä rannekelloista voidaan tarkistaa myös vesitiiviys tarpeen mukaan.

KAIKISSA KELLOTÖISSÄ ON VUODEN TAKUU

 

liitto

 Suomen kelloseppäliitto ry:n Jäsenliike

Copyright © 2010 Kello- ja Kultaliike Piekäinen Oy. All rights reserved.